2014. június 12., csütörtök

Böjtös Gábor: Rémségek könyve

Fangoria Magyarország
Ezen a könyvön bárkinek megakad a szeme, aki egy kicsit is szereti az izgalmas, és félelmetes történeteket. Aki pedig még azt is szereti, ha a történet üzenetet hordoz, végképp elégedett lehet, hiszen sok fiatal írónak ez az elsődleges szempont egy történet megalkotásánál.

Antológia

Nem egészen vagyok kibékülve az ilyen típusú könyvekkel. Az antológiák eddig nem jelentettek sem túl nagy élményt, sem kikapcsolódást, így ennek is homlokráncolva ültem neki. Különbötő emberek keze munkája, és lehet több kiváló írás is egymás után, mégis nehéz váltani az egyik írói stílusról a másikra. Nem is baj, nem kell mindenkinek ugyanazt szeretni. Én például ezt nem szeretem. Viszont kétségtelenül remek lehetőség olyanok számára, akik kíváncsiak a képességeik határaira.
Ebben a bejegyzésben nem is szentelek bekezdéseket az íróknak, mert elég értelmetlen lenne. (Már a mennyiség miatt.)

Horror és irodalom? Megmarad a borzongás?

Nekem meggyőződésem hogy hiba a horror műfaját értéktelennek (itt értsd: kizárólag szórakoztatásra alkalmasnak, irodalmi értéket mellőzőnek) minősíteni. Persze, nem mindenki fogad be mindent, de szerintem egy igazán zseniális író talál megoldást minden probléma áthidalására, és nem feltétlenül bocsátkozik kompromisszumokba. Én Stephen Kinget változatlanul remek szerzőnek tartom, és hozom is példának ide. Ízlések és pofonok.
Viszont kérdés, hogy lehet-e az igazi borzongást, és üzenetet kombinálni? Sajnos a novella sokszor izzadságszagú, és a végén fájdalmasan didaktikus a belegyömöszölt mondanivaló. Ilyenkor persze már a horror-jelleg is elmarad. Ez a könyv tartalmaz néhány ilyet, és persze néhány rosszabbat is, de ennek ellenére van néhány egészen zseniális történet, amiért abszolút megéri átrágni a kötetet. (Nem is hosszú, 200 oldal körüli könyv.)
Persze, nem mindegyik izgalmas, van, amelyik irodalmibb, van, amelyik kizárólag horror, van, amelyik játszik a feszültséggel, van, amelyik szájbarágós. De épp az utóbbi kategóriába tartozik az egyik olyan novella, amelyik egy olyan remek ötletet hozott elő, hogy az egyik kedvencemmé vált. Az az izgalmas ebben a könyvben, hogy a sok csavar, és érdekes felvetés között mindenki találhat nekivalót.
Összességében azt érzem, hogy remek olvasmány volt, bár messze nem tökéletes. Kikapcsolódásra, gondolkodásra is adtak lehetőséget.

Írói stílus: 5/2,5 - Átlagoltam... Azt hiszem. Van, amelyik 5/5 és van, amelyik jóindulattal 5/2.

Jó, ennek az értékelésnek így semmi értelme, mert mindegyik kategóriára ez vonatkozik. A helyesírásomat pedig kidobtam a kukába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése