2014. március 30., vasárnap

Zsákmány N°1 és egy kis Borítómánia N°2Jön a Könyvfesztivál! Megkaptam az ösztöndíjamat!! Minden út a könyvesbolt felé vezet. Kicsit elszaladt velem a ló, és többet költöttem, mint amennyit szerettem volna, de remélem, nem fogom megbánni. Sőt, biztosan nem.

Stephen King: A harcos (A setét torony 1.)

Európa
Már nagyon régóta szeretném elolvasni ezt a könyvet, mert valahogy mindig szembejött. (De annyira azért mér nem jött szembe, hogy össze is találkozzunk.) Rettenetesen kíváncsi vagyok!
Magvető 
A borító színvilága tetszetős, de a cigarettás, pisztolyos alaktól cseppet elfintorodtam. Ahogy a könyvek címeivel találkoztam, nem egészen olyen főhősre számítanék, de majd kiderül persze.
Van még egy torony persze, elég baljós, és izgalmas, holdastul, plusz hollóval ellátva. Annak ott van helye, az oké, amit még nem tudok hová tenni, az a felirat a borító tetején; Minden árulás díja csakis a hús. Hm... Oké. Magyar marketing?

Parti Nagy Lajos: A hullámzó Balaton

Mivel Könyvfesztivál, eldöntöttem, hogy most juszt' is elkapom a kedvenc íróimat, és jól aláiratom velük a könyveimet. Parti Nagy Lajossal még nem vagyunk ugyan nagy spanok, csak érettségi előtt olvastam tőle egy novellát - mielőtt leléptem volna magyar faktról, hehe. Node a lényeg; az nagyon tetszett, így úgy döntöttem, adok neki még egy esélyt.
A borító egyébként elég... Barna. Nem merem azt írni, hogy semmitmondó, mert nemcsak közhely lenne, de az igazságnak sem felelne meg. Egy idős férfi árnyéka, és egy kutya (fele) jelenik meg, ez engem rég elmúlt időkre emlékeztet. Lehet, hogy visszaemlékezésekkel találkozok majd, vagy valami nosztalgikussal. Érdekes egyébként, hogy a másik, Fülkeforos könyv borítója sokkal jobban vonzza a szemet, az már egy éve biztosan kísért, de ennek sokkal jobban tetszett a fülszövege. Ez jött. A másik talán a fesztiválon ugrik a táskámba.

Fehér Béla: Jelenetek egy vakondűző életéből

Magvető
Az ok ugyanaz. Illetve szintén kísértőről van szó. Arról nem is beszélve, hogy apu (az enyém) annyit civakodik a vakondokkal, hogy sokszor felmerült a tréfa lehetősége. Nem éltünk vele... (Nem mellesleg az író földink is lenne, talán nem véletlen a vakondprobléma.)
A borító. Most kék. Egy hanyag úr hátát csodálhatjuk meg. Nem is tudom, hogy mi ragadott meg benne, a kemény fedél, a szerző neve, a cím és a kiadó neve is mind egy olyan "vigyélhaza" kombót alkot. Igen, szerintem egy puha fedeles, sárgás papírra nyomott kiadás már kevésbé lett volna vonzó.

Alice Zeniter: Szomorú vasárnap, avagy a semmi ágán

A Károlin talán épp múlt héten járt az írónő, és már mindenhol az ezt hirdető plakátok másztak az arcomba. A boltban nem is tudtam elmenni a könyv mellett.
L'Harmattan kiadó
Egyértelműen a Nyugati Pályaudvar szürkeárnyalatosa jelenik meg a borítón. Mikor a szüleim meglátták, rögtön eszükbe jutott a helyzet, értették a képet. Hát látszik, hogy én már virtuális benszülött vagyok - hogy sajnos, vagy nem, azt most inkább hagyjuk.
Ami a legvonzóbb a könyvben, az nyilván a cím, ami sokaknak az ismert dalt juttatja az eszébe, illetve a borító, és egy francia ínónő neve. Ki az, akit nem esz meg a fene, hogy mit rejtenek ezek a lapok? Belenéztem, és tele van magyar nevekkel, és egyik sincs elrontva, félreírva - persze nyilván a francia kiadást lenne érdekes megnézni, de ha már tényleg magyar nevek szerepelnek benne, akkor az már csak nem kamu! (Kicsit olyan érzés ez, mintha nem bíznék a Károli Könyvekben, ami csúnya dolog, de nem hiszem, hogy hasonló esetben más nem lenne egy kicsit gyanakvó.)

Körmendy Mariann: Des mots sans mal

Nemzeti tankönyvkiadó
Ez már tankönyv, de a zsákmányoláshoz tartozik, és különben is, elszomorodna, ha kihagynám.
Az úgy volt, hogy nyelvvizsgázni akartam franciából, aztán rájöttem, hogy baromira elfelejtettem ezt a nyelvet, így ez nem fog egyhamar összejönni. Beruháztam hát arra a könyvre, ami már nagyon sokszor kacsintgatott rólam a könyvesboltok polcairól. Egyébiránt pedig tanulmányi ösztöndíjból tankönyvet venni már túl jó gyerekre vall, így talán ez a könyv a beszerzésem egyetlen jogos darabja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése