2014. március 28., péntek

Shin Sekai Yori - From the New world

Adatoló:

Eredeti cím: 新世界より
Angol cím: From the New World
Egyéb cím(ek): Shin Sekai Yori
(...)
Hossz: 25 rész
Manga: rajz: Tooru Oikawa, történet: Yuusuke Kishi - még befejezetlen
Témák: dráma, fantasy, horror, pszichológiai, démon, disztópia, okkult, parapszichológia, természetfeletti
Év: 2012 - 2013
Stúdió:  Animáció gyártás: A-1 Pictures
Zenei gyártás: Pony Canyon

A történet, röviden

Az emberiség folyamatosan fejlődik. Az evolúció különös dolog - következő lépcsőfoka a telekinézis. Az emberek képesség válnak szinte ténylegesen a puszta akaratukkal hegyeket mozgatni, a vizet elsimítani, repülni, vagy akár felrobbantani valamit.
Főhőseink már ebbe a világba születek, sok-sok évvel a 21. század után. Mindenki falvakban él, a populáció sokkal szellősebbé válik. A fiatalok az iskolában először elméletet tanulnak, aztán mikor az erejük is eléri a pubertás kort, szintet lépnek az oktatásban, és elkezdik megtanulni, hogy mire képesek.
Viszont ahogy az lenni szokott, valami bűzlik ebben a világban, és természetesen a főszereplő gárda (azaz 5 kölyök) folyton bajba keveredik. És persze rá is jön, hogy hol van a kutya elásva.

Bonobó majmok vs. tinédzserek - Vigyázz, kiderülő fordulat!

Nekem ez az anime nagyon tetszett. Nagyon. A grafika gyönyörű, a történet érdekes, eddig nem találkoztam hasonlóval, úgyhogy meg merem kockáztatni a kijelentést; nagyon egyedi. Amit igazán jópofának tartottam, az az volt, hogy ebben a világban az erő háromféleképp hat az emberekre; van az átlagos, van az, aki áldozata a saját hatalmának - nem tudja azt irányítani, és karmikus szellemmé válik, illetve van a pszichopata, aki a végletekig kihasználja a lehetőségeit - természetesen embertársai irtására. Lényegében tehát ember embernek farkasa így, és természetes, hogy az ún. egyszerűek félnek a másik két véglettől. Már csak azért is, mert ők nem tudják megvédeni magukat egy halálgátlás nevű jelenség miatt. Mikor megjelent az erő (nem tudok nem a Star Wars-ra gondolni, de nincs jobb szavam rá...), mindenkit megkísértett a lehetőség, hogy eltegye láb alól kedvenc anyósát, főnökét, satöbbi, így áll a világ úgy, ahogy, kevés emberrel a hátán.
A másik genetikai módosítás a bonobóság. Az elmélet az, hogy ezek a majmok kiélezett helyzetekben, mikor harcra kerülne a sor, inkább szexuális tevékenységet folytatnak, így az emberek hasonlóképp szeretetteljes társadalommá válhatnának. Ha belegondolunk, ezeket szeretné a mai ember látni a jövőjében; sok normális, kedves embert gyilkos szándék nélkül. Mégis... Az egész nem passzol egy ideális jövőképbe pláne, hogy félvén a démonoktól és a karmikus szellemektől a felnőttek nem félnek irtani a csemetéket, ha azok nem a normális tendencia szerint fejlődnek.
Ami még igazán ütős volt az (vigyázat) Squera mondata volt a legvégén. A szörnypatkányok emberek és - ki is derül - gyakorlatilag azok voltak. Nagyon szerettem ezt a csavart, amit a démonnak hitt lánnyal tettek. Ő, aki szörnypatkányként nevelkedett, minden rossz érzés nélkül ölte az embereket, épp úgy, ahogy az emberek a szörnypatkányokat. Én zseniálisnak tartottam ezt a fordulatot, de ez csak az én véleményem.
Érdekes még, ahogy a végén Saki egy jobb világ reményéről beszél. Nekem úgy tűnik, mintha előrevetítené azt, hogy tökéletes világ, utópia nem létezik.

Manga és Anime

Mikor elkezdtem nézni a sorozatot, nem tudtam, hogy manga is van, ezért gyorsan csekkoltam is az adatlapját, mert szeretem azokat az animéket, amik hűen követik az eredeti szál történéseit. És hát... Megörültem, hogy itt nem sok közük van egymáshoz. A manga ugyanis elég keményen erotikus tartalmú, kihasználva a bonobó-fűvel-fával elvet. Nekem semmi bajom az ecchivel, tényleg, de most úgy éreztem, kár ezzel tönkretenni egy ilyen jó történetet. Az animében is van szexualitás, de számomra még ésszerű keretek közt mozgott. Mikor a fiatalok a saját nemükből valóval jártak, inkább a gimnazista klikkekre emlékeztetett, persze buzgó pubertás-hormonokkal fűszerezve. Tehát úgy éreztem, hogy ehhez a világhoz passzolt a dolog, és az anime azért igyekszik heteroszexuális mederbe terelni a fonalat a végén. Én így mindenképpen az animét ajánlanám a kettő közül, persze azoknak, akik szeretik a feszültséget, a jó történetet és érdekes csavarokat.

Vélemény

Úgy döntöttem, hogy bevezetek egy új pontozási rendszert, mert erre is, és a FMAB-ra is 10 pontot adnék, de egyáltalán nem lehet összehasonlítani a kettőt. Ezt még fejleszteni fogom a későbbiek során, de most legyne elég így:

A grafika: 5/5 - Nagyon szépen megjeleníti ezt a világot.

Történet: 5/5 - Nekem nagyon tetszett, érdekes volt, fordulatos, egyedi. Viszont ANIDB-n van egy 'WTF is going on' címke. Aki nem szereti az ilyesmit, lehet, hogy nem fogja komálni, de nekem az ilyen típusú animékhez képest ez még kifejezetten követhetőnek tűnt.

Karakterek: 5/4 - Nem rajtuk van a hangsúly, nem nőttek annyira a szívemhez, de szerethetőek, és elég jól lehet velük azonosulni - különösen Sakival persze.

Hangulat: 5/5 - Borongós. Természetfeletti. Aki szereti az ilyen sötét, szinte földöntúli, szellemvilágba hajló stílust, az nem is akar kiszakadni ebből a világból.


Kiegészítés: A manga és az anime alapját egy könyv szolgáltatja Yusuke Kishi tollából. Erről nem sok információm van, úgyhogy csak ezzel a rövid megjegyzéssel toldom meg az írásomat.

Follow my blog with Bloglovin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése