2014. március 7., péntek

Füredi Piroska: Holland-Dia

Több oka is van annak, hogy ez a könyv a kezembe került. Karácsony, könyvfalás, illetve tisztességes néderlandisztika szakosként természetes, hogy Hollandiával kapcsolatos irományok, művek vesznek körbe.
Kiadó: Publicitas Art Media


Tehát valamelyest bennfentesként tudom véleményezni ezt a könyvet.... Egyébként nem hosszú, kb. 120 oldalas kis alkotás, és az írások nagy részét képek tarkítják.
Nem lehet túl sok sort írni erről a könyvről, nem csak a hossza, de a tartalma miatt sem. Még csak azt se tudom, hogy ez ténylegesen egy blog volt-e eredetileg (csak a formájából következtetek). De ennyi a lényeg, hogy naplóformában ismerhetjük meg Füredi Piroska életét - illetve annak egy évét - Hollandiában, viszonylag humoros formában.
Ez nem egy száraz, tényeket közlő alkotás, gyakorlatilag minden lapja él. A szerző nem riad vissza a vulgáris kifejezésektől sem, ha poént akar faragni. Ha negatívumot rónék fel ennek a könyvecskének, ennyi lenne; néhol kicsit már sok a jópofizás, mintha az írónő már erősen gondolkozott volna a viccfaragáson. Ne törje már magát ennyire egy-két humoros megjegyzésért!
A tartalom elrendezése gusztusos, sok a színes illusztráció. A stílus nagyjából élvezetes és általában kerüli a közhelyeket, illetve számomra még pozitívum volt a nyílt hozzáállás. Az "űrsütivel" - nem írja le az összetevőket, de legyen elég annyi, hogy segített nekik teleportálni és teret hajlítani - való ismerkedés egy igen megosztó témát dob fel, meg is lepett, és én személy szerint díjazom a szerző őszinteségét - a kedvem viszont nem hozta meg a hasonló kalandokhoz.
Mindent összevetve számomra érdekes olvasmányt nyújtott, mert jó volt így, kicsit közelebbről tanulmányozni a tanult holland szokásokat, hozzáállást. Ha legközelebb kijutok Hollandiába, biztos, hogy jön velem, de kizárólag ezt nem ajánlanám egy utazónak sem. Jópofa, és szórakoztatóan kiegészít egy utikönyvet, de nem több. Viszont aki érdekelt az ország kultúrájában - mindegy, milyne szempontból, az ne hagyja ki, ha épp valami könnyen feldolgozható könyvecskére vágyik.

  Szerintem: 10/7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése